top of page
Etsi
  • Writer's pictureAnne Puttonen

Elämän perustat & Pääteemat -muulloinkin, kuin Vaaliaikaan!



Kerrassaan ilahduttavan paljon on kysytty vaalien pääteemoistani.

Niistä parhaiten pääsee kauranjyvän ytimeen saapumalla tapaamisiin, kuuntelemalla luentojani tai elävässä elämässä keskustelemalla.

Heti alkuun kehoitankin ja kutsunkin Sinut, Rakas Lukijani, tulemaan tapaamisiin ja tilaisuuksiin myös vaalien jälkeisessä elämässä. Sillä tavoin pääsee ihan parhaiten ymmärrykseen kaikesta siitä, mitä tärkeät asiat pitävät sisällään, kuinka niitä tuodaan konkretiaan, ja kuinka ne hahmottuvat hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Yksi elämän parhaita asioitahan on hyvän seminaarin, luennon tai keskustelun jälkeen valtava aivojen raksutus, idea- ja ymmärrystulva sekä syvästi ajattelevien keskenään kohtaaminen. Eikös vain kaiken tuon pelkkä ajatteleminenkin saa jo lähtökuopissa kuopsuttelemaan, joko mennään, missä tavataan?


Kerron tässä vain pienesti pintaraapaisun osasta agendoistani, ja hyvin pienesti niiden sisällöistä.



Luonnon Kunnioittaminen


Luonnon Kunnioittaminen on ihan kaiken perusta, ja se pitää sisällään myöskin Eläinten Oikeudet. Vain ja ainoastaan Luontoa Kunnioittamalla ja aidosti Luonnon puolesta toimimalla on Maapallolla tulevaisuus.

Jokainen ymmärtävä olento tajuaa, että tämä kaikki tarkoittaa myös ihmislajisen tulevaisuuden turvaamista sekä edellytystä myöskin ihmislajisen olemassaololle.


Nämä itsentäänselvät perusasiat ovat unohtuneet maailmassa, niistä ei välitetä tai niitä ei haluta huomioida. Se on sama asia, kuin kaikki lakkaisivat samaan aikaan hengittämästä. Jollemme Kunnioita Luontoa, emme hengitä.



Maatalouden Reformi


Usein, tai oikeastaan useimmin kuin usein, minulta kuultu lausahdus on:

Maatalous tarvitsee Reforminsa.


Maatalous ja Luonto eivät tosiaankaan sulje toisiaan pois, vaan aivan päinvastoin; tukevat toinen toisiaan. On luotu systeemi, jossa maataloudesta on tehty Luonnon vihollinen, kun sen sijaan Maatalouden kuuluisi olla osa sitä. Osa Luontoa.


Nykypäivänä suurin maatalousympäristön muokkaaja on politiikka sekä päätökset raha ohjurinaan. Sen mukaan menevät viljelijät, ja sen mukana on biodiversiteettikato lisääntynyt. Varsinkin ihan viimeisimmät vuodet ovat saaneet maatalousympäristön voimaan osin huonosti aina rehevöitymisineen sekä aina vain isompien koneiden käyttöineen sekä laajojen peltokokonaisuuksien isontamisineen. Suurilla tehoviljellyillä peltoalueilla ei ole tilaa eliöille elää eikä luonnolle säilyttää monimuotoisuuttaan.


Järkevä kasvituotanto on yksi tolkun avaimista, jotka on otettava käyttöön.


Luontopalvelut ovat omalta osaltaan siltana puhtaaseen maataloudelliseen toimintaan. Se on jälleen yksi vaihe historiaa, joka palauttaa puhtaan maan, puhtaan ruoan tuotannon, puhtaan viljelyn, tervejärkisen viljelyn ja elävöittää maaseudun kulttuurin kunnioituksineen.

Ihmislajiselle on tärkeää tuoda perusarkeensa ja tekemiseensä arvojansa agendoineen. Sen vain täytyy kanavoitua viisaasti.



Luonnon, Musiikin & ylipäänsä Taiteiden yhdistäminen


Luontopalvelu- ja tapahtumatuottajana on merkityksellistä yhdistää Luontoon laadukkaisiin tapahtumakokonaisuuksiin Musiikkia ja Taiteita.


Tämä vaatii viisasta ja Luontolähtöistä johtajuutta sekä syvää laaja-alaista eettisyyttä.

Eettinen johtajuus on erittäin korostunutta luontopalvelutoiminnassa, ja se kehittyy vakaasti myös globaalilla tasolla voimakkaammin siihen suuntaan. Kestävyys, ympäristöystävällisyys, luonnon- ja ympäristönsuojelulliset seikat sekä kokonaisvaltainen eettisyys korostuvat aina vain suuremmin.

Eettinen johtaja toimii järkevästi ja viisaasti kaikissa tilanteissa huomioiden suuret kokonaisuudet, ja eettiseen johtajuuteen kuuluu suuri vastuun kantaminen kollektiivisesti.


On kysessä sitten jokapäiväiset pienemmät toimet, pienet tai suuret päätöksentekoihin liittyvät seikat, niin eettinen johtaja on tehtäviensä tasalla ja osaa toimia oikeudenmukaisesti koko työyhteisön parhaaksi. Tähän kuuluu olennaisesti ymmärtää tekojen ja valintojen eri seuraukset päätöksenteonkin kontekstissa sekä nähdä tulokset paitsi organisaation, niin myös eri sidosryhmien perspektiivistä. Eettinen johtaja huomioi koko toimialansa ympäristön, ammatillisen kontekstinsa, kulttuurillisen ympäristön sekä organisaation ympärillä olevan ja vallitsevan organisaatiokulttuurin.


Luontopalvelu- ja tapahtumatuotannossa konkreettisessa työssä kulminoituu johtajuuden merkityksellisyys hyvin monitasoisesti ja -tahoisesti. Luonnon Kunnioittamiseen perustava ja nojaava viisaus sekä ikuinen oppiminen ovat merkittävä osa tätä kokonaisuutta.

On osattava asettaa kokonaisuuksia vielä globaaleihin kehyksiin, ja on myös osattava tehdä päätökset kauaskantoisesti, kestävästi sekä luonto- ja ympäristöarvoja kunnioittaen.

On myöskin tähdättävä hyviin tuloksiin kaikilla osa-alueilla ihmisarvoja, liiketoimintaa ja ympäristönsuojelua kunnioittavalla tavalla. Täytyy osata nähdä itsensä toisenkin ihmisen asemassa eikä koskaan mennä ego edellä jyräillen työtehtävissään. Johtajuuteen kuuluu paitsi liiderinä oleminen, managerointi, niin myös näiden toteuttaminen käytännössä ja arjen realismissa eettisyydestä ja läpinäkyvyydestä käsin.



Luonto-Talous Suhde


Ihmiset opetetaan mitä kummallisimpiin vastakkainasetteluihin, ja maailma on muokannut ihmiset uskomaan totuuksina täysin päinvastaisia suoranaisia valheita.

Totuushan on, että Luonto ja Talous tukevat toisiaan. Päätöksiä tehtäessä Luonnon etu edellä siitä seuraa myös aito taloudellinen hyvä. Maailmassa on paljon käyttöönottamatonta potentiaalia, jossa luodaan aitoja ja järkeviä työpaikkoja, joilla on merkitystä. Sen merkityksen kautta työtä tekevätkin löytävät merkityksen koko elämälleen, kokevat suurta tarkoituksenmukaisuutta ja voimaantumista.


Olemme kuin maailma aikojen alussa; kaikki pitää aloittaa alusta. Meidän on luotava järjestelmät uudestaan viisauden ja hyvän kautta, jotta pääsemme järkevään maailmaan toimijoiksi. Yhteistyöllä on valtava merkitys. Vastuullisuudella on valtava merkitys. Ja monella muulla tekijällä.



Lainsäädäntö & Viestintä


Lainsäädäntö mahdollistaa erittäin voimallisen ja asiantuntevan viestinnän, silloin kun se toteutuu asiantuntevasti, viisaasti ja äärimmäisen ammattimaisesti suuria kokonaisuuksia oikeustuntoisesti ymmärtäen. Parhaimmillaan lainsäädännöllisellä viestinnällä olisi mahdollisuus olla uraauurtavana suunnannäyttäjänä viestintää viedessä kokonaan uudelle tasolle ja aikakaudelle.


Jokainen voi omalla toiminnallaan olla esimerkkinä ja luontoystävällisenä esikuvana oikeudenmukaisille toimille ja oikeustuntoiselle viestinnälle, ja itse teenkin käytännön elämässä kaiken voitavani, että omalta pieneltä osaltani omalla esimerkilläni viestin ja toimin mahdollisimman viisaasti luontoa kunnioittaen. Kokonaisvaltainen luonto- ja ympäristöystävällinen viestintä on loistava tavoite jokaiselle ihmislajiselle.

Asenteisiinhan vaikutetaan tietoisuuden ja ymmärryksen lisäämisellä, ja erittäin viisaalla viestinnällä. Vuorovaikutuksen kehittäminen aivan kaikkien toimijoiden ja tavallisten kansalaisten kesken on avainasemassa, ja viranomaisten ja erinäisten toimijoiden kesken on tärkeää toimia paitsi alueellisesti, niin myöskin laajemmin.

On aika luopua vanhoin, ummehtunein ja tunkkaisin, osin jopa korruptoitunein keinoin toimivista viestintämenetelmistä luonnonsuojelunkin saralla, se ei kannattele pitkälle.


Tule kuulemaan lisää, saat aivan varmasti eväitä elämääsi ja poweria polttoaineeksi tapaamisistamme!


Ja pian pääset varaamaan paikkaasi hieman isommilta luennoiltakin, mahdollisia seminaareja unohtamatta.



Sinun,

Anne Birgitta





Parasta on, kun saa työssään tuoda Luonnon Kunnioittamisen kautta yhteen Musiikin, Taiteet, Yhteisöllisyyden, Ilon, Riehakkuuden, Rauhan, Elämyksellisyyden ja ties mitä kaikkea -herkkuhetkiä poisjättämättä ..!



60 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Vain Eettisiä Tapahtumia, Vain Eettistä Taidetta

Sain yhteydenoton huolestuneelta kansalaiselta koskien tapahtumaa nimeltä Wiurilan Kesä. Yhteydenottaja oli huolissaan tapahtuman taiteilijavalinnoista. Hän tiedusteli neuvoja, mitä voisi tehdä vaikut

bottom of page